Home Restaurátorské práce Osvětlovací tělesa Lustr - bývalý Okresní dům Slaný

Lustr - bývalý Okresní dům Slaný

 
 

Restaurování lustru ve Slaném


Budova Okresního domu ve Slaném z let 1900 - 1901, byla navržena architektem Janem Vejrychem ve stylu zdobné neorenesance, doplněná již secesním motivem v dekoru.

Popis předmětu restaurování:

Dvanácti-plamenný mosazný lustr se dvěma kolonami nad sebou, po osmi a čtyřech zdrojích. Výška včetně závěsu 550 cm a průměr 150 cm. Tvarosloví lustru je neorenesanční s použitím secesního dekoru. Skleněné širmy jsou šátečkového tvaru s leptaným rostlinným dekorem a hlavičkami víl. Osazeny jsou v držácích bez aretačních šroubů. Lustr byl původně plynový, ale byl již elektrifikován. Původní povrchová úprava mosazi byla kombinace matu a lesku. Středová osa je vyskládaná z tlačených dílů. Spodní i horní kolona je složena z litých segmentů z rostlinným motivem. Ramínka lustru jsou ze čtvercové mosazné trubky. Na spodním oblouku ramen jsou plynové kohouty. Na koncích ramen jsou stříbrem přiletované odlité voluty a lístečky. Kostru tvoří ocelová, plynová trubka 1/2 coule, se dvěma "směšovacími" komorami pro plyn.

Stav před restaurováním.

Detail spodní kolony a středu lustru.

Vylomený držák skleněného širmu. Je až k nevíře, že nedošlo k rozbití žádného skla!

Demontáž lustru proběhla 28. srpna 2018.

Lustr byl částečně demontován před transportem.

Detail litého dekoru kolony po základním očištění.

Detail kolony po provedené povrchové úpravy.

Ramínko lustru před restaurováním.

Ramínko lustru stav po restaurování.

Skleněný širm s leptaným secesním dekorem.

Na držácích je vyraženo " Patent Auer v. Welsbach".

Carl Auer von Welsbach (1858-1929) byl rakouský vědec, vynálezec a posléze i úspěšný obchodník. Mezi jeho vynálezy patří především tzv. punčošky do plynových lamp, které přinesly světlo do ulic Evropy na konci 19. století, ale také vývoj žárovky s kovovým vláknem.